Loading...

Nu-i asa ca lumea printarii 3D este fascinanta? Vedem zilnic creatii noi de la case, pana la organe iar lista continua chiar in timp ce citesti acest articol. Tehnologia este comuna, dar materialele pot fi foarte diferite.

Astazi vom vorbi despre 3 materiale uzuale folosite in printarea 3D clasica ( tehnologia FDM ) si despre aplicabilitatea acestora in diferite proiecte.

PLA

Majoritatea materialelor sunt diverse tipuri de plastic sau derivate din plastic. Acestea sunt polimeri cu diferite proprietati pentru a avea o gama larga de utilizari. Probabil ati mai auzit expresia “plastic biodegradabil”. Cei ce printeaza 3D o folosesc destul de des pentru ca cel mai raspandit material pentru printare este acidul polylactic sau PLA pe scurt, un biopolimer derivat din amidon. Iar amidonul la randul sau se obtine din porumb, trestie, cartofi, etc. Din pacate, reciclarea PLA-ului este mai dificila, dar totusi este un plastic biodegradabil in compost. Chiar si pentru piese mai mari, acestea se vor dizolva in compost in decurs de cativa ani.

PLA-ul prezinta proprietati foarte bune pentru printarea 3D si anume:

  • ofera o suprafata curata a obiectelor
  • nu scoate fum sau miros in timpul printarii
  • se printeaza la o temperatura relativ scazuta intre 190-220°
  • la temperaturi normale prezinta o rezistenta buna

Principalul dezavantaj pe care il detine acest material este ca nu poate fi folosit in aplicatii unde exista surse de caldura.

Pentru mai multe informatii click AICI.

ABS

ABS-ul este plasticul omniprezent. De la jucariile Lego, pana la exoproteze sau carcase de telefon, acesta este unul dintre cele mai raspandite tipuri de plastic.

In anii 2008-2009, ABS-ul era cel mai folosit plastic in lumea printarii 3D deoarece are proprietati cunoscute, intelese si testate si poate fi usor de produs cu echipamente relativ ieftine.

Fata de PLA, ABS-ul este mai rezistent atat mecanic, cat si termic si este folosit in general pentru piese ce au nevoie de o rezistenta moderata. Din punct de vedere al printarii 3D, necesita temperaturi de aproximativ 235-260° C. Problema este ca in timpul printarii emana un miros neplacut de plastic ars.

Recomandarea noastra este de a printa ABS intr-o locatie ventilata si nu in casa. O caracteristica de care trebuie tinut cont este faptul ca piesele printate se micsoreaza cu 1-2% fata de dimensiunile originale. Imprimantele Bitmi pot printa fara probleme cu acest tip de material deoarece detine o suprafata incalzita ce poate atinge 120° C iar incinta este semi-inchisa. Pentru a afla mai multe, click AICI.

Reciclarea ABS-ului este usoara, acesta putand fi dus la orice centru de reciclare impreuna cu alte aparate electrocasnice vechi sau defecte.

PET

Nu in ultimul rand, va prezentam un material pe care noi il utilizam foarte des deoarece se printeaza aproape la fel de usor ca si PLA-ul dar are rezistenta apropiata de cea a ABS-ului.

Este un plastic folosit la scara larga si se cheama PET. Din acest tip de plastic se produc spre exemplu sticlele de apa/suc.

PET-ul se printeaza intr-un interval de temperatura de 220-240° C. In general este putin mai flexibil decat ABS-ul, dar poate fi folosit ca un inlocuitor al acestuia in majoritatea cazurilor. Rezistenta la caldura este destul de buna, piesele pastrandu-si proprietatile pana la 110 grade. Si mai important este ca se poate prelucra mecanic cu usurinta (gaurire,slefuire,etc).

Din fericire, PET-ul nu scoate fum sau miros in timpul printarii, lucru ce permite folosirea acestuia in incaperi mai putin ventilate, chiar si in casa. Rata de contractie a materialului este minima iar asta il face sa fie foarte util pentru piese unde trebuie sa existe cote precise.

Exista o multitudine de alte materiale mai “exotice” printre care lemn, cauciuc, ceara, fibra de carbon, fibra de sticla, policarbonat, etc. despre care vom vorbi in viitoarele articole.

Concluziile acestui articol sunt:

  • pentru piese decorative si cu scop didactic folositi PLA
  • piesele functionale precum manere, diferiti suporti,roti de angrenaj, trebuie printate in ABS
  • pentru piesele ce au nevoie atat de rezistenta cat si de elasticitate (elice de drona, carcase masini RC, folositi PET)

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii primul care afla noutatile de la specialisti in aceasta industrie, te poti inscrie la abonamentul nostru AICI.

De asemenea, asteptam feedback despre calitatea informatiilor oferite in acest articol si asteptam propuneri de subiecte pentru viitor. Asa ca … ce ai vrea sa afli in urmatorul articol? (scrie-ne in formular).

2018-10-29T15:53:59+00:00

Leave A Comment