Loading...

1. Primul strat cu aspectul piciorului de elefant

Care este problema?

Suprafata modelului are o forma convexa cu denivelari in partea inferioara, care mai poarta si numele de “piciorul elefantului”.

Ce cauzeaza aceasta problema?

Acest defect de imprimare poate fi cauzat atunci cand duza de printare este prea apropiata de suprafata de printare sau cand temperatura patului de printare este mult prea mare pentru materialul folosit.  Aceast efect nu poate fi eliminat total ci doar diminuat.

Solutie?

Exista 3 metode de rezolvare a acestei probleme.

 1. Setarea unor temperaturi adecvate si setarea vitezei de racire activa corespunzatoare. Ar fi bine ca racirea activa sa inceapa imediat dupa finalizarea primului strat iar viteza de racire trebuie setata conform recomandarii facuta de producatorul filamentului. Multe dintre aceste setari sunt deja stabilite de catre producatorul imprimantei, insa mereu exista posibilitatea de a experimenta.  
 2. Nivelarea platformei de imprimare. Majoritatea problemelor de printare pot fi identificate si rezolvate inca de la primul strat. Fiecare tip de imprimanta are o tehnica usor diferita pentru nivelarea platformei de imprimare, asadar trebuie facuta in conformitate cu procedura recomandata de producatorul imprimantei. 
 3. Daca ai respectat procedura de la pasul 2 si tot nu esti multumit de rezultat, poti utiliza functia de Live adjust Z sau Babystep Z. Unele imprimante detin aceste functii si te ajuta sa setezi in timp real inaltimea duzei fata de suprafata de printare.

2. Efectul de warping

Care este problema?

La baza, colturile sau marginile modelului sunt indoite in sus, astfel ele nu mai sunt la acelasi nivel cu platforma de printare. Acest lucru poate duce la infundarea extrudorului si la ondulatii pe lateralele obiectului. Un warping semnificativ poate determina ca obiectul printat sa se desprinda de pe patul de imprimare.

Ce cauzeaza aceasta problema?

Warpingul este o problema comuna in printarea 3D datorita caracteristicii naturale a plasticului. Problema deformarii apare daca plasticul este racit prea repede. Pe masura ce filamentul ABS sau PLA se raceste, modelul se contracta foarte usor.

Solutie?

Pentru a rezolva aceasta problema ai la indemana sase solutii:

 1. Utilizeaza platforma imprimantei incalzita in prealabil, setand temperatura la un nivel chiar sub punctul de topire al plasticului.
 2. Adauga putin adeziv pe platforma de imprimare pentru a creste aderenta.
 3. Incearca sa folosesti alta suprafata de printare precum PEI, Sticla sau abraziva cu o aderenta mai buna.
 4. Calibreaza patul de imprimare. Incearca sa parcurgi intregul procesul de calibrare pentru a verifica daca patul este nivelat corect.
 5. Adauga obiectului functia de raft sau brim cu ajutorul software-ului de feliere pentru o mai buna aderenta pe suprafata de printare.
 6. Ajusteaza setarile avansate de temperatura si racire activa. In acest caz, recomandam sa reduci puterea racirii active, sa maresti temperatura suprafetei de printare si sa adaugi imprimantei o incinta inchisa daca aceasta nu are. 

3. Diferente intre infill si peretele exterior

Care este problema?

Imprimarea finala arata bine insa obiectul final nu are o rezistenta corespunzatoare. Atunci cand privim obiectul printat in partea de sus sau de jos vedem o distanta intre pereti si infill.

Ce cauzeaza aceasta problema?

O cauza comuna este setarea incorecta a parametrului de overlap din Slicer. O alta cauza poate fi setarea unei secvente de printare Infill – Perimetru gresita. Intotdeauna este bine sa optam pentru printarea perimetrelor prima oara si apoi a infill-ului.

Solutie?

Problema se poate rezolva in trei moduri:

 1.  Verifica grosimea peretelui obiectului. Ar fi bine ca peretele sa aiba grosimea unui multiplu al diametrului duzei. Daca printam cu duza de 0.4 mm e bine sa avem pereti cu grosime de 0.8 mm, 0.12 mm si asa mai departe. 
 2. Foloseste infill dupa perimetre. Ai la dispozitie mai multe programe care iti vor permite sa activezi functia de infill dupa perimetre. 
 3. Verifica platforma de imprimare si recalibreaz-o daca este necesar.

4. Fisuri in obiectele printate

Care este problema?

Exista fisuri pe parti, in special pe modelele inalte. Aceasta poate fi una dintre cele mai surprinzatoare probleme in imprimarea 3D, intrucat tinde sa se manifeste doar la printuri de dimensiuni mari.

Ce cauzeaza aceasta problema?

La nivelul straturilor superioare, materialul se raceste mai repede. Caldura din patul de imprimare nu reuseste sa ajunga la acestea si din aceasta cauza, aderenta intre straturi este mai mica. Aceasta problema este des intalnita la printarea cu materiale sensibile la temperatura precum ABS sau Policarbonat.

Solutie?

Problema poate fi rezolvata prin trei metode:

 1. Seteaza o temperatura a suprafetei de printare mai mare decat cea prezenta.
 2. Redu puterea racirii active.
 3. Daca imprimanta nu are incinta inchisa, cumpara sau fabrica una. 

Concluzii:

 • Intotdeauna fa calibrarea suprafetei de printare. Asigura-te ca ai respectat procedura recomandata de catre producatorul imprimantei.
 • Pentru a evita warping-ul, adauga putin adeziv pe platforma de imprimare si foloseste-te de functia Brim sau Raft din Slicer.
 • Pentru o imprimare de inalta calitate si rezistenta, asigura-te ca ai setat corect procentul de overlap din slicer.
 • Pentru evitarea crapaturilor in obiectul printat, creste temperatura suprafetei de printare, redu racirea activa si introdu imprimanta intr-o incinta inchisa.
2019-08-21T15:29:09+00:00

Leave A Comment