Loading...

1. Lipsa filamentului

Care este problema?

Modelul este partial printat, duza nu mai extrudeaza filament, insa imprimanta isi continua printarea. In unele cazuri, imprimanta se afla in stare de pauza dupa ce o portiune din model a fost printata. O incercare de a rezuma printul tot nu are efect.

Ce cauzeaza aceasta problema?

Unii producatori de imprimante fie incorporeaza filamentul in designul imprimantei, fie acesta este ascuns in partea din spate. Astfel, cand materialul de printatare este finalizat, imprimanta se comporta in doua moduri dupa caz:

 • Daca exista detectie de filament, imprimanta se va pune in pauza si asteapta introducerea unei noi role de filament.
 • Daca nu exista detectie de filament imprimanta va printa in continuare, insa deoarece nu mai exista material, obiectul va fi printat partial.

Imprimantele Bitmi prezinta functie de detectie a filamentului si asta aduce un plus de valoare in domeniul printarii 3D deoarece ajuta la salvarea timpului si a banilor. Deoarece imprimanta se pune in pauza, printul nu mai trebuie reluat iar materialul este salvat.

Solutie?

Aruncati o privire asupra rolei de filament si vedeti daca aceasta mai are material. Daca nu, inlocuiti rola consumata cu una noua.

2. Duza prea apropiata de suprafata de printare

Care este problema?

In ciuda faptului ca exista filament si imprimanta efectueaza miscarile normale de printare, nu se depune material pe suprafata de printare sau se depune prea putin. De asemenea, auzim un sunet ca un click de la extruder.

Ce cauzeaza aceasta problema?

Cea mai comuna cauza este ca duza de printare se afla mult prea aproape de suprafata de printare. Astfel, nu mai exista spatiu fizic pe unde plasticul sa poata fi extrudat. In cel mai rau caz, se poate ca rotita extrudorului sa roada filamentul, astfel acesta trebuie scos si reintrodus o noua bucata.

Solutie?

Exista 2 metode prin care putem rezolva aceasta problema.

 1. facem o renivelare a suprafetei de printare
 2. utilizam functia Babystep Z ce poate fi gasita in meniul Tune in timpul printarii ( pentru Bitmi 2 si Bitmi 2+) . Aceasta functie ne ajuta sa ajustam cu o precizie de pana la 5 microni distanta dintre duza si suprafata. Astfel, in majoritatea cazurilor nu mai este necesara oprirea printarii si renivelarea patului.

3. Filamentul nu se lipeste de suprafata

Care este problema?

In momentul in care incepe printarea, observam ca plasticul nu face  bine contact cu suprafata de printare. Uneori observam ca filamentul extrudat are tendinta sa se lipeasca de duza de printare.

Ce cauzeaza aceasta problema?

Exista 2 cauze principale ce duc la aparitia acestei probleme:

 • duza este prea departata de suprafata de printare, astfel este imposibil ca plasticul sa fie bine depus.
 • suprafata de printare prezinta praf sau urme de grasime de pe mana.

Solutie?

Exista 3 solutii care cu siguranta vor rezolva aceasta problema rapid.

 1. spalati bine suprafata de printare cu apa (pentru sticla) sau cu alcool izopropilic (pentru alte suprafete de printare)
 2. utilizati spray fixativ sau alte solutii de pe piata (dimfix, 3dlac etc.) si depuneti un strat pe placa
 3. faceti o nivelare a patului daca distanta este prea mare iar daca nu, utilizati functia Babystep Z din meniul Tune.

4. Extrudor blocat

Care este problema?

In momentul in care incepe printarea, observam ca plasticul nu face  bine contact cu suprafata de printare. Uneori observam ca filamentul extrudat are tendinta sa se lipeasca de duza de printare.

Ce cauzeaza aceasta problema?

Exista multi factori care pot influenta procesul de extrudare a filamentului. Cea mai usoara cauza ar fi ca duza sa fie infundata. Asta se poate datora faptului ca printam cu plastice precum ABS sau Nylon ce necesita o temperatura ridicata de printare iar apoi vrem sa printam cu PLA. Deoarece ABS-ul are o temperatura de topire intre 240-260°C iar PLA-ul intre 200-220° se poate intampla ca in interiorul duzei sa se formeze un dop ce nu lasa plasticul cu punct de topire mai mic sa poata fi extrudat.

O alta cauza mai serioasa este atunci cand se aduna prea mult plastic topit in interiorul extrudorului. Astfel, se formeaza un dop mai sus de duza.

Aceste doua probleme duc in mod indirect la o a treia. Atunci cand filamentul nu poate fi impins prin duza, rotita de la extruder ce impinge filamentul va continua sa sape in acesta pana cand filamentul va fi rupt.

Solutie?

Nu exista o rezolvare usoara in acest caz. In functie de gravitatea problemei, aceasta poate fi rezolvata de catre un utilizator neexperimentat  intr-un interval de timp intre 10 minute si 2 ore.

Primul pas pe care trebuie sa-l faceti este sa eliberati arcul de compresie al levierului ce tine filamentul pentru a avea acces la rotita extrudorului. Inlaturati orice bucata ramasa de filament din extrudor si curatati bine rotita cu ajutorul unei perii. Aceasta prezinta crestaturi iar resturile de filament se pot depune cu usurinta intre acestea.

Incalziti duza de printare cu ajutorul functiei Preheat si desfaceti-o cu ajutorul unui patent.  Cu ajutorul unei torte de gaz si al unui ac de acupunctura sau lita de cupru (aproximativ 0.3mm diametru) curatati bine duza si asigurati-va ca aceasta nu mai este blocata.

Daca in acest moment introduceti o bucata de filament prin partea superioara a extruderului si nu iese prin partea de jos, inseamna ca dopul de plastic se afla mai sus de duza. In acest caz desfaceti tot extruderul si curatati bine canalul prin care trece filamentul (denumit heatbreak). Dupa ce montati totul la loc ar trebui ca plasticul sa poata fi extrudat fara probleme.

5. Extrudare oprita in mijlocul printarii

Care este problema?

Dintr-un anumit motiv, extrudorul a incetat din a mai scoate plastic topit pe duza chiar daca temperatura de extrudare este cea potrivita.

Ce cauzeaza aceasta problema?

Desi printarea a decurs cu succes pana la un anumit moment dat, acum vedem cum imprimanta se misca pentru a crea obiectul insa plasticul nu mai iese din duza. Aceasta problema poate fi cauzata din 3 mari motive:

 1. Filamentul s-a terminat, imprimanta neavand sensor de filament
 2. Filamentul a fost rupt de catre rotita extrudorului deoarece arcul de presiune a levierului a fost prea tensionat
 3. Duza sau heatbreak-ul extrudorului s-a infundat.

Solutie?

 • Verifica daca exista filament de printare
 • Verifica daca filamentul a fost rupt de catre rotita extrudorului
 • Verifica daca exista filament blocat in duza sau heatbreak

Concluzii:

 • Intotdeauna utilizati filamente de buna calitate
 • Feliati modelul ce urmeaza a fi printat cu setarile date de producatorul imprimantei
 • Asigurati-va intoteauna ca primul strat de plastic arata bine si este depus uniform pe suprafata de printare
 • Dupa utilizarea filamentelor cu punct de topire inalt, efectuati o extrudare manuala cu un filament ce are punct de topire mai jos
2019-03-11T15:18:51+00:00

Leave A Comment