Printarea 3D este un proces inovator ce permite realizarea unui obiect fizic dintr-un model digital. Prototiparea rapida a inceput sa fie dezvoltata incepand cu anii 80 iar scopul acesteia a fost sa ofere o metoda mai rapida si mai ieftina in productie decat metodele traditionale de fabricare a obiectelor.

Exista mai multe tehnologii prin care modelele digitale pot fi transpuse in obiecte fizice precum: SLA (Stereolitografie); DLP (Procesarea digitala a luminii); FDM (Aditie strat cu strat), insa cea mai utilizata la nivel mondial este cea FDM. De ce? Pentru ca este ieftina, accesibila si foarte usor de folosit.

Cum functioneaza printarea 3D?

Sunt 3 pasi ce trebuie indepliniti pentru a putea realiza un obiect printat 3D:

Primul pas il reprezinta modelarea unui obiect in programe de proiectare asistata pe calculator precum: Solidworks, Catia, Inventor etc. Exista si metode mai simple de obtinere a acestor modele precum scanarea unui obiect fizic ce se vrea a fi replicat, sau downloadarea lor de pe site-uri precum thingiverse.com sau myminifactory.com.

Dupa obtinerea modelului, acesta trebuie importat intr-un program denumit Slicer (ex. Cura, Slic3r etc.). Acesta are rolul de a transpune obiectul in instructiuni pe care imprimantele 3D le poate executa.

Ultimul pas il reprezinta trimiterea fisierului catre imprimanta 3D. Si aici exista mai multe metode, insa Imprimantele Bitmi folosesc tehnologie Wifi si acest lucru se poate realiza prin simpla apasare a butonului Upload&Print. De asemenea, exista si varianta in care fisierul este copiat pe un card SD ca ulterior acesta sa fie introdus in imprimanta.

Cum functioneaza o imprimanta 3D?

Asa cum am spus si mai sus, exista mai multe tehnologii de printare 3D, insa majoritatea functioneaza prin depunerea succesiva a unor straturi subtiri de material. Imprimatele FDM folosesc un filament de plastic (1) ca si materie prima (acest filament este echivalentul a tusului de cerneala din imprimantele normale) ce este introdus cu ajutorul unui extruder (2) in capul de printare (3). In functie de materialul filamentului de plastic, capul de printare poate atinge temperaturi de 280°C pentru a putea topi materia prima. Dupa topirea materialului, acesta este extrudat printr-o duza si asezat pe suprafata de printare (4) in functie de modelul ce urmeaza a fi realizat.

1. Filament de plastic

2. Extruder 

3. Capul de printare

4. Suprafata de printare

Ce se poate realiza cu o imprimanta 3D?

Aplicabilitatea acestei tehnologii aduce multe avantaje in diferite domenii (Design de produs, inginerie, arhitectura, productie etc.) . In fiecare zi noi materiale sunt dezvoltate si din ce in ce mai multe industrii se folosesc de avantajele printarii 3D. Cateva exemple sunt:

DIY&Hobby – In lumea makerilor, cerul este limita. Imprimantele 3D accelereaza materializarea imaginatiei si punerea ideilor inovatoare in practica. Pe langa partea creativa, se pot realiza machete, drone, roboti, piese de lego, personajele preferate din seriale, rachete, modele functionale, piese decorative, avioane si multe altele.

Prototipare rapida – printarea 3D ofera posibilitatea de a crea modele si prototipuri functionale la costuri minime. Astfel, ajuta inginerii arhitectii si companiile sa obtina un feedback iterativ intr-un timp scurt.

Forme complexe – Datorita tehnologiei de aditie strat cu strat, o imprimanta 3D poate crea cu usurinta modele greu de imaginat, astfel oferind un exemplu fizic asupra geometriei complexe intr-un mod util si interesant.

Deoarece posibilitatile sunt infinite, te invitam sa afli mai multe despre cum aceasta tehnologie ofera solutii si beneficii in propria afacere sau pentru interes personal AICI.

2019-03-08T12:26:14+00:00

Leave A Comment